Konservantai ir kiti maisto priedai
.
(0)
2024-07-18
-2
Jau daugiau nei pusę amžiaus skonio stipriklis mononatrio glutamatas (angl. monosodium glutamate, MSG) turi blogą reputaciją, nes žmonės jį kaltina dėl įvairių simptomų, įskaitant galvos skausmą, virškinimo sutrikimus ir refliuksą. Kinų restoranai sulaukė didžiausio pasmerkimo.
(1)
2023-09-11
14
Daugelyje populiarių maisto produktų, kuriuos valgome kiekvieną dieną, yra paslėptų ingredientų, kurie gali padidinti širdies ligų riziką.
(0)
2023-07-16
-2
Ketvirtadienį Pasaulio sveikatos organizacijos komitetas pirmą kartą paskelbė, kad aspartamas, populiarus dirbtinis saldiklis, kurio yra tūkstančiuose produktų, turėtų būti priskiriamas „galimai kancerogeninių medžiagų žmonėms“ kategorijai, pranešė CNN.
(0)
2023-05-21
0
Šią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) informavo, kad „becukriniai saldikliai neturėtų būti naudojami kaip priemonė svoriui kontroliuoti ar neinfekcinių ligų, tokių kaip diabetas ir širdies ligos, rizikai mažinti“.
(0)
2023-03-04
3
Cukraus pakaitalas, vadinamas eritritoliu, susijęs su didesne kraujo krešulių atsiradimo, insulto, širdies smūgio ir mirties rizika, skelbia naujas tyrimas.
(0)
2022-12-18
7
Ar išgėrę saldintų gėrimų jaučiatės šiek tiek neramiau? Naujas tyrimas, kuriame buvo nagrinėjamas dirbtinio saldiklio aspartamo poveikis pelėms, rodo, kad tokia savijauta gali būti logiškai pagrįsta.
(0)
2022-05-03
4
1902 m. Žemės ūkio departamento Chemijos biuro rūsyje, dabartinėje Nepriklausomybės alėjoje, Vašingtone, 12 vyrų susėdo nemokamai pavalgyti puikaus maisto, kurį paruošė kvalifikuotas virėjas, apibarstęs nežinomais nuodais.
(0)
2022-02-02
1
Kiekvieną sekundę mūsų organizme vyksta daug įvairių reakcijų, kurias spartina fermentai. Be jų šios reakcijos nevyktų arba vyktų labai lėtai.
(3)
2022-01-14
5
Prieskonių istorija yra beveik tokio pat amžiaus kaip ir žmogaus egzistencija Žemėje. Jau akmens amžiuje sumedžiojęs žvėrį žmogus, matyt, susiprato jo mėsą pagardinti įvairiomis žolelėmis ir šaknimis.
(2)
2021-10-13
44
Atsižvelgusios į ekspertų rekomendacijas, Europos Sąjungos valstybės narės nuo 2022 m. oficialiai uždraudžia maisto dažiklį E171 naudoti visuose maisto produktuose. Taip pat žinoma kaip titano dioksidas, ši cheminė medžiaga dažniausiai naudojama kaip balta spalva perdirbtuose maisto produktuose. O kodėl apskritai reikėjo uždrausti naudoti titano dioksidą?
(5)
2021-05-08
21
Europos maisto priežiūros organizacija ketvirtadienį paskelbė, kad plačiai naudojamas maisto priedas, kuris etiketėse žymimas kaip dirbtinis dažiklis E171, nebebus laikomas saugiu naudoti.
(0)
2021-03-03
3
Vakarienė iš greito maisto ar kinų restorano gali baigtis galvos skausmu ir pykinimu – tokiais simptomais dažnai skundžiasi žmonės, kurie yra jautrūs mono natrio gliutomatui, dar kitaip žinomam kaip E621.
(0)
2020-10-13
3
Dažno paklausus, kas yra saldikliai, sulauksime atsakymo, kad tai susiję tik su saldumynais ir cukraus pakeitimu jais iš esmės. Pranešime spaudai specialistai pateikia svarbiausius atsakymus besirūpinantiems sveika mityba ir norintiems aiškiau suprasti, kas tai yra ir į ką derėtų atkreipti dėmesį.
(1)
2019-08-02
9
Paimkite į rankas kokį nors maisto produktą ir perskaitykite jo etiketę. Ar suradote E951 pažymėtą priedą? Tai - aspartamas, metilinis dipeptido eteris, kurį sudaro asparto rūgšties ir fenilalanino aminorūgštys. Tai - labiausiai paplitęs dirbtinis saldiklis pasaulyje. Naujas Sasekso Universiteto tyrimas tvirtina, kad į aspartamą reikėtų žiūrėti atsargiau - niekas neįrodė, kad jį vartoti saugu.
(0)
2019-07-23
3
Internetas vartotojams suteikė didžiulę galią: šiais laikais jie yra labai gerai informuoti apie cheminius junginius, esančius maiste, drabužiuose, buities produktuose. Tik štai bėda: ne viskas, ką randame internete, yra patikima ir aktuali informacija, rašo „Science Alert“.