Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
 
 

Maisto chemija (Chemija | Mokslas)

.
(1) 2014-11-18 30
Toksikologai galėtų paaiškinti daugybę keistų žmonijos istorijoje buvusių dalykų, pavyzdžiui, kodėl prieš kelis šimtmečius opiumas ir kokainas buvo vartojami kaip vaistai.
(0) 2014-11-13 9
Kaip žinia, priklausomai nuo šalies ekonominio išsivystymo 10-40% žemdirbių sunkiai išauginamo derliaus įvairiose stadijose „suvartoja“ mikroorganizmai. Turint omenyje greitai didėjančią žmonių populiaciją pasaulyje ir gilėjančią maisto krizę, tokios derliaus „dalybos” tampa nebeleistinomis. Ir čia nanotechnologijos gali šį bei tą pasiūlyti.
(2) 2014-09-24 6
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRV) 2012–2014 m. atliko tyrimą, kurio metu nustatė teršalų kiekius, esančius jūrinėse bei upių ir ežerų žuvyse. Tyrimo išvadose konstatuojama, kokie teršalai žuvyse gali kauptis, kokie jų kiekiai leistini ir nekelia sveikatai rimto pavojaus bei kokių rūšių žuvys jautriausios teršalams, t. y. daugiausiai sukaupia įvairių cheminių medžiagų. Tad kokių taisyklių reikėtų paisyti žuvies mėgėjams?
(4) 2014-08-07 -7
Mūsų organizmas – išties neįtikėtinas gamtos kūrinijos stebuklas. Štai kiekvienas, dabar skaitantis šiuos sakinius, savo kūne turi druskos rūgšties (HCl), ko negalėtume pasakyti apie daugelį cheminių elementų ar medžiagų, apie kuriuos yra pasakojęs Notingamo universiteto chemikų kolektyvas su kultiniu profesoriumi Martinu Polyakoffu priešakyje.
(10) 2014-04-03 1
Trečiadienį pristytas unikalus technologinis sprendimas, padedantis vartotojams išsirinkti sveikesnį maistą sau ir savo šeimai. Tai – ergonomiškas įrenginys drauge su mobiliąja programėle, skirtas mėsos, paukštienos ir žuvies šviežumui bei kokybei nustatyti.
(2) 2014-03-19 0
Kinijos mokslininkai išrado maisto pakuočių etiketes, kurios keičia spalvą priklausomai nuo maisto šviežumo. Šios etiketės veikia realiuoju laiku ir bėgant laikui keičia spalvą nuo raudonos į žalią.
(9) 2014-01-20 2
Australijoje gyvenantis chemikas Džeimsas Kenedis nusprendė atskleisti tikrąją kai kurių vaisių ir uogų (pvz., bananų, mėlynių, pasiflorų) cheminę sudėtį. Pasirodo, visokių cheminių medžiagų ir "E" juose tiek, kad etiketėse ir produktų sudėtyje to ieškančiam žmogui norėsis prisėsti.
(16) 2013-03-18 6
Neslėpsiu, į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma, tik tuo atveju, jei gyvulys nebuvo pernelyg gausiai šeriamas uždraustais vaistais ar pan. Tačiau antibiotikų ir hormonų pėdsakų mėsoje klausimas, sakyčiau, aktualesnis valgantiems jautieną, o dar labiau – kiaulieną… Turėsime progos ir apie tai papasakoti. O šiandieninio straipsnio temą man pasufleravo sveiką gyvenseną propaguojanti mergina, kuri niekaip nenorėjo patikėti, kad pašnekesiai apie „sveikuoliškus” vaisius yra kur kas svarbesni, nei apie maiste aptiktą arklieną.
(0) 2013-03-18 1
Specialios emulsijos padeda mums valgant lieknėti. Konservantus keičia valgomosios plėvelės ir pulsuojantis elektros laukas. Apie naujausius šios srities tyrimus ir pasiekimus pasakoja KTU maisto produktų technologijos katedros profesorė Daiva Leskauskaitė.
(8) 2012-12-13 7
Mokslininkų tirtuose 7500 metų senumo molinių indų šukėse aptikta įrodymų, patvirtinančių jog šie indai buvo naudojami gaminti sūriams. Juose rasta daugybė skylučių, būdingų ir šių laikų sūrio gamintojų kiaurasamčiams.
(0) 2012-01-02 0
Tobulėjant technologijoms, atrandami vis nauji sprendimai, kaip pratęsti maisto produktų galiojimo terminus. Daugelio šalių visuomenėse kilus ginčams dėl cheminių maisto priedų saugumo, verslininkai daug tikisi iš fizikos atradimų. Anot Kauno technologijų universiteto Maisto produktų technologijos katedros prof. Rimanto Venskutonio, viena vertus, šios technologijos netgi labiau ekologiškos, kita vertus, dar mažai ištirtos.
(0) 2011-09-13 0
„Nors Lietuvoje geriamasis vanduo – vienas geriausių Europoje, kai kuriuose regionuose jo kokybei galima pažerti priekaištų“, – „Lietuvos ryto“ žurnalistei Audrei Srėbalienei pasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Galdikienė.
(8) 2011-08-24 -1
Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta ne į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda.
(8) 2010-02-10 0
Šiame video išvysite, kaip virtuvės šefas Ferran Adria ruošia alkoholinį šerbetą, naudodamas skystą azotą. Tai - eksperimentinis maisto gamybos būdas, kurį taip pat naudoja JAV kulinarinių šou žvaigždė Richard Blais. Abu kulinarijos ekspertai rekomenduoja tai kaip būdą sužavėti svečius.
(7) 2009-07-01 0
Maisto produktus kuriantys „maisto inžinieriai“ išrado būdą, kaip, manipuliuojant žmonių smegenyse esančiais malonumo centrais, skatinti juos valgyti nepasisotinant, tvirtina buvęs JAV Maisto ir vaistų administracijos vadovas.