Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
Jūs esate čia: Pradžia » Visos temos » Mitybos istorija
 
 

Mitybos istorija

.
(0) 2024-09-12 14
Amerikietis Maxas Millerio kelis mėnesius rinko ingredientus ir virė alų su senovine mielių atmaina, stengdamasis atkurti 3000 metų senumo alų – o vėliau pasidalino intrukcijomis, kaip tokį senovinį alų galite išsivirti kiekvienas.
(0) 2024-07-08 1
Kai pagalvoji, kartais darosi nuostabu, kaip žmonės kadaise sugalvojo, kaip valgyti kai kuriuos šiandien mėgstamus maisto produktus. Manijokos augalas yra toksiškas, jei nėra kruopščiai apdorojamas keliais etapais. Jogurtas iš esmės yra pasenęs pienas, kuris jau kurį laiką yra užterštas bakterijomis. O kas atrado, kad kukurūzų spragėsiai gali būti tikras skanėstas?
(0) 2024-05-31 4
Nustatyta, kad Džeimstauno – vienos pirmųjų anglų kolonijų Šiaurės Amerikoje – kolonistai greičiausiai žudė ir valgė vietinius šunis.
(2) 2024-02-23 11
Paprastai vartojamas terminas „medžiotojai-rinkėjai“, apibūdinantis senovės žmones, turėtų būti pakeistas į „rinkėjus-medžiotojus“ – bent jau kai kalbama apie Andų kalnus Pietų Amerikoje, rodo naujas novatoriškas tyrimas, kuriam vadovavo Vajomingo universiteto (JAV) archeologas.
(2) 2024-01-25 11
Prieš dešimt tūkstantmečių būrelis paauglių dabartinėje Švedijoje kramtė ir spjaudė beržo dervos gabalėlius – panašiai kaip šiuolaikiniai vaikai kramto gumą. Tačiau šie senovės paaugliai nežinojo, kad vieną dieną mokslininkai išanalizuos jų išmestą kramtomąją gumą ir nustatys, kad jie valgė elnius, upėtakius, riešutus, dantimis apdirbo vilkų ir lapių kailius ir sirgo dantenų ligomis, rašo portalas iflscience.com.
(0) 2023-12-27 8
Naujais tyrimais nustatyta, kad pirmųjų žmonijos megamiestų gyventojai daugiausia baltymų gaudavo ne iš mėsos, bet iš... žirnių. Dabartinėje Ukrainoje ir Moldovoje esantys senovinės Kukutenio-Tripolės kultūros miestai buvo įkurti daugiau kaip prieš 6000 metų, juose gyveno apie 15 000 žmonių – ir tai buvo didžiausios žinomos priešistorinės gyvenvietės pasaulyje.
(0) 2023-10-24 7
Neandertaliečiai buvo tokie pat protingi kaip ir Homo sapiens – tokia išvada padaryta atlikus tyrimus, kurie, remiantis daugiau nei 20 metų trukusiais kasinėjimais, įrodo, kad mūsų senoviniai pusbroliai mokėjo valdyti ugnį ir naudojo ją maisto gaminimui, rašo „IFLScience“.
(0) 2023-08-02 16
Be breketų ir dantų pastos: kodėl priešistoriniai žmonės turėjo tokius baltus ir lygius dantis?
(0) 2023-02-20 15
Pora archeologų iš Švedijos Lundo universiteto atrado ypatingą lobyną XV a. nuskendusiame danų laive. Mikaelis Larssonas ir Brendanas Foley įspūdingą radinį aprašė žurnale „PLOS One“.
(0) 2022-12-01 26
Neseniai po namo Škotijoje grindimis rasta 135 metų senumo tuščias viskio butelis su rašteliu viduje. Nors raštelis neatskleidė nei reto lobio buvimo vietos, nei senovinės išminties, jame buvo juokinga dviejų (sprendžiant iš tuščio viskio butelio, tikriausiai neblaivių) Viktorijos laikų gyventojų žinutė.
(0) 2022-11-28 19
Mes, žmonės, negalime sustoti eksperimentuoti su maistu. Tik pagalvokite, kaip įvairiai galima patiekti bulves – vien apie bulvių receptus parašytos ištisos knygos! Restoranų pramonė gimė iš mūsų pomėgio gardinti maistą naujais ir įdomiais būdais.
(0) 2022-11-20 9
Perėjimas nuo „žalio“ maisto prie termiškai apdoroto buvo dramatiškas posūkis žmogaus evoliucijoje – o šis atradimas rodo, kad priešistoriniai žmonės bent prieš 780 000 metų galėjo sąmoningai kurti ugnį maistui ruošimui.
(0) 2022-10-11 14
Ar alaus vilionė paskatino priešistorinius žmones pradėti ūkininkauti? Archeologiniai duomenys iš Kinijos rodo, kad taip galėjo nutikti, nes pirmieji regiono žemdirbiai išmoko iš sorų ir kitų grūdų gaminti alkoholinius gėrimus dviem skirtingais būdais – kas rodo, koks svarbus tuo metu buvo alkoholis.
(0) 2022-08-08 5
Archeologiniai ir genetiniai duomenys verčia abejoti idėja, kad gebėjimas virškinti laktozę jau nebe kūdikystėje išsivystė palaipsniui.
(0) 2022-05-30 12
Vikingai garsėjo savo plėšikavimu, prekyba, užkariavimais ir grobstymais. Jų nuotykių kupini keliai vedė šią šiaurės nuo dabartinės Kanados krantų iki kadaise buvusio Konstantinopolio. Tačiau apie jų kulinarinius papročius dauguma žino dar ganėtinai mažai.

Jūsų požiūris

Aktyvios diskusijos