Cholesterolis
.


Liūdnai pagarsėjęs cholesterolis yra sudedamoji dalis, reikalinga tinkamam viso organizmo, ypač smegenų, endokrininės ir virškinimo sistemos, veiklai. Tačiau MTL cholesterolio perteklius yra pavojingas, nes užkemša venas ir gali sukelti aterosklerozę, infarktą ar insultą.


Šie maisto produktai iš tikrųjų mažina cholesterolio kiekį, todėl juos dažnai rekomenduojama įtraukti į sveiką ir subalansuotą mitybą.


Virti kiaušiniai ne tik skanūs, bet, pasak mitybos specialistų, ir labai naudingi, ypač tiems, kurių cholesterolio kiekis padidėjęs.


Šios kruopos gali sumažinti bendrąjį cholesterolio kiekį vidutiniškai 8 %, o MTL („blogojo“) cholesterolio kiekį – 10 %.


Šiame gardumyne gausu flavanolių, kurie pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis ir gali palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą.


Česnakai nuo seno naudojami liaudies medicinoje, tačiau trūksta mokslinių įrodymų apie jų poveikį sveikatai. Šias spragas užpildo naujas tyrimas, parodęs, kad česnakai gali turėti teigiamą poveikį gliukozės (cukraus) ir lipidų (riebalų) apykaitai kraujyje.


Kaip išvengti vėžio? Atsakymų į šį klausimą ypač aktyviai ieško medicinos mokslas. Tyrimai duoda vaisių – vis daugiau sužinome apie tai, kokie veiksniai gali prisidėti prie onkologinės ligos išsivystymo.


Mityba lemia, ar organizmo veikla bus sklandi ir žmogus jausis gerai. Svarbi sveikatai palankios mitybos dalis – baltymai, kurie gaunami iš įvairių maisto produktų. Mokslas aiškinasi, kokią įtaką sveikatai turi negyvūninės kilmės baltymų šaltiniai, įskaitant tai, kaip jie paveikia cholesterolio ir gliukozės kiekius kraujyje.


Pasirodo, sūris gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Tai parodė naujas tyrimas. Tiesa, tam tinka ne bet koks sūris.


Specialistai nuolat primena, kad maisto papildai – ne saldainiai. Vitaminus vartoti reikėtų tik tuomet, jei kraujo tyrimai parodė, kad jie reikalingi, preparatą skyrė gydytojas. Sveikatai palanki mityba, pakankamas fizinis aktyvumas – geriau ir saugiau už bet kokius maisto papildus.


Sojų pupelėse esantis baltymas trukdo „blogojo“ cholesterolio gamybai organizme, nustatė naujas tyrimas.
Problema – aukštas cholesterolis: dietologė pataria, kokie maisto produktai gali padėti jį sumažinti


Cholesterolis – tai riebios konsistencijos medžiaga, esanti mūsų ląstelėse. Cholesterolis reikalingas kai kurių hormonų, vitamino D sintezei, taip pat jis yra svarbus visų ląstelių membranų komponentas ir atlieka kitas mūsų organizmui svarbias funkcijas.