Makaronai
.


Mityba – svarbus bendros sveikatos ir savijautos komponentas. Tai, ką valgome, turi didžiulę įtaką ne tik mūsų kūno sudėjimui, bet ir širdies ligų, diabeto, demencijos, net vėžio rizikai.


Stengdamiesi sumažinti didžiulę naštą gyvajai Žemės biosferai, kiekvienas mažas dalykas yra svarbus. Net makaronų forma gali pakeisti mūsų išteklių vartojimą.


Pirmą kartą Lietuvoje, po ne vienerių metų bandymų, užaugintas sėkmingas kietagrūdžių kviečių derlius, iš kurio „Malsena Plius“ pagamino makaronus. Iki šiol kietagrūdžiai kviečiai buvo siejami su šiltesnio klimato šalimis – tai tradicinė itališka grūdinė kultūra, kurią pagaliau pavyko užauginti ir lietuviams. Įmonei tai reiškia didesnę nepriklausomybę nuo užsienio šalių partnerių pandemijos akivaizdoje, tvaresnę ir aplinkai draugiškesnę tiekimo grandinę, o ūkininkams – naujas galimybes brangiau parduoti populiarėjančią kietųjų kviečių produkciją.


Į verdantį vandenį įdėkite pluoštą spagečių ir stebėkite: minkštėdami jie pradės linkti ir smukti, o vėliau iš lėto pasiners po vandeniu ir nusileis ant puodo dugno, kur susisuks į U raidės formą. Paaiškinti paprasta – virimo metu spagečiai minkštėja, lengviau deformuojasi, o gravitacija pritraukia sulinkusius makaronus prie dugno. Atrodo paprasta ir suprantama? Bet kaip įvertinti tą makaronų sulinkimą?


Per ilgai užsibuvę mėsos gaminiai tiesiu taikymu keliauja į šiukšlių dėžę, ir dėl to net nesukame galvos. O kaip dėl ryžių ar makaronų?


<em>Glitimas gali būti ne blogietis. Duomenys rodo, kad problemas pilve gali kelti kviečiuose esančios fruktanų molekulės jų netoleruojantiems žmonėms.</em>


<em>MIT fizikai sukūrė naują pastos tipą, tinkamą būsimų gaminių formų programavimui. Priklausomai nuo apdirbimo, šie lakštai vandenyje keičia formą: iš plokščių „ruošinių“ gaun


Makaronai – patiekalas, neretai sulaukiantis priekaištų dėl menkos maistinės vertės. Tačiau šįkart LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ skambėjo pagyros makaronams ir buvo išrinkta organizmui naudingiausia jų rūšis.


Dažniausiai italams užsieniečių užduodamas klausimas – kaip jiems pavyksta nesustorėti valgant tokį skanų maistą.
|
||