Klimato kaitos poveikis žemės ūkiui
.
(0)
2024-05-19
6
Daugumos pamėgtų skrebučių su avokadu kaina netrukus gali smarkiai išaugti – klimato kaita kelia grėsmę šiems vaisiams.
(2)
2023-10-16
2
Prancūzijos Bordo regiono vynai paprastai būna geresni, kai vynuogės auginamos tais metais, kai žiemos būna drėgnos, o vasaros – karštos ir sausos. Dėl klimato kaitos tokie orai darosi vis dažnesni, todėl iš dalies galima paaiškinti, kodėl per pastaruosius 70 metų Bordo vynai gerėjo.
(0)
2023-09-26
-2
Rudenį į laukus išvažiuojantys ūkininkai skuba pasinaudoti geru oru. Žemdirbiai tiesiogiai jaučia, kad keičiantis klimatui anomalijų ir ekstremalių reiškinių daugėja bei supranta, kad stichijos gali juos palikti prie suskilusios geldos. Šiemet ūkininkų patirtiems nuostoliams atlyginti draudimo bendrovė BTA jau skyrė beveik 500 tūkst. Eur.
(0)
2023-08-18
-1
Stichinės nelaimės, nepalankios oro sąlygos ir invazinės ligos – visa tai prisidėjo prie kai kurių svarbiausių pasaulio maisto produktų rinkos suniokojimo, rašo „Business Insider“.
(0)
2023-08-14
3
Pasaulis gali susidurti su dideliais maisto tiekimo sutrikimais gerokai anksčiau, nei temperatūra pakils iki 1,5 C, perspėjo JT dykumėjimo konferencijos pirmininkas. Jo teigimu, klimato krizės poveikis kartu su vandens trūkumu ir prasta ūkininkavimo praktika kelia grėsmę pasaulio žemės ūkiui, rašo „The Guardian“.
(0)
2023-05-06
2
Klimato krizė didina pasėlius naikinančių grybų daromą žalą ir kelia pasaulinės sveikatos katastrofos pavojų, praneša „The Guardian“.
(0)
2023-03-19
2
Vyno mėgėjai neabejoja, kad skirtingos dirvožemio ir geografinės sąlygos lemia didelę tų pačių vynuogių veislių skonių įvairovę, net jei jos auga toje pačioje vietovėje.
(0)
2022-08-27
8
Klimato kaita sukelia katastrofiškas sąlygas visame pasaulyje, o šiais metais labiausiai kenčia daugelis Europos šalių, rašo Ahmedas Mustafa.
(3)
2021-09-13
32
Ketverius metus esant itin mažam kritulių kiekiui, didžiulis žmonių skaičius Madagaskare yra ant bado slenksčio, o pagrindinė katastrofos priežastis - klimato kaita.
(2)
2021-09-07
1
Ant pietų stalo jau dabar galima išvysti augalinę mėsą, drąsesniems teko paragauti ir vabzdžių. Panašu, kad netrukus savo lėkštėje galėsime išvysti ir laboratorijoje užaugintą mėsą. Visa tai – ne naujovių ieškančių gurmanų užgaida, o mokslininkų siekis suvaldyti gyvulininkystės sektoriaus poveikį klimato kaitai.
(2)
2020-05-27
5
Tarptautinė net kelių Europos, JAV ir Kinijos universitetų mokslininkų grupė, kurią sudarė archeologai, ekologai ir klimatologai, atliko tyrimą dėl globalaus atšilimo poveikio planetos klimato sąlygoms. Jie pateikė niūrias išvadas: jeigu šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas nebus sumažintas, tai jau po 50 metų (2070-aisiais) net trečdalis Žemės gyventojų gyvens tokiomis klimato sąlygomis, kurios būdingos pačioms karščiausioms Sacharos dykumos dalims. Jų skaičiavimu, už sau priimtinų ribų, kuriose gyveno pastaruosius 6 tūkst. metų, gali atsidurti 3,5 mlrd. žmonių.
(0)
2020-05-22
15
Lietuvoje 250 metų trunkantys reguliarūs meteorologiniai matavimai prasidėjo Vilniaus universiteto Observatorijoje. Jie leido įvertinti natūralius ir žmogaus veiklos sukeltus klimato svyravimus ir pastebėti spartų vidutinės metinės oro temperatūros kilimą Lietuvoje per pastaruosius 30 metų.
(0)
2020-04-12
7
Palmių aliejus yra maistinis augalinės kilmės aliejus, išgaunamas iš palmių vaisių minkštimo. Palmės yra kilusios iš Vakarų Afrikos regiono, bet dabar tai yra populiariausias Pietryčių Azijos kultivuojamas augalas, rašo „Live Science“.
(1)
2020-03-01
48
Dalis bitininkų su nerimu jau kalba apie tai, kad neįprastai šilta žiema pakenkė bitėms ir išmušė jas iš įprasto gyvenimo ritmo. Tačiau Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) mokslininkai teigia, kad šie bitininkai patys padarė klaidų, o bitėms iš tiesų labiausiai kenkia žmonių veikloje naudojami chemikalai, nors kiekvienam turėtų būti aišku, kad be šių darbštuolių Lietuvoje nebūtų nei gyventojų, nei maisto. Todėl jos turi rūpėti net ir visiems tiems, kas medaus nemėgsta, rašoma pranešime spaudai.