Veganizmas
.
(0)
2024-01-11
4
Metų pradžia paprastai yra laikas, kai pasižadame įgyvendinti užsibrėžtus didelius asmeninius tikslus – pavyzdžiui, sveikiau maitintis arba, įkvėpti aplinkos, paversti savo mitybą labiau augaline, valgant mažiau mėsos ir kitokio gyvūninės kilmės maisto. Augalinės mitybos idėja įgauna pagreitį visame pasaulyje, tačiau gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, „Maximos“ funkcinės mitybos partneris, atkreipia dėmesį, kad prieš ja susižavint ar visai pasmerkiant, pirmiausia reikia išsklaidyti mitus, o tuomet racionaliai įvertinti, kokios naudos galime pasisemti.
(0)
2022-11-09
-3
Pastaraisiais metais veganiškos dietos tampa vis populiaresnės, ypač tarp žmonių, norinčių pagerinti savo sveikatą.
(3)
2022-02-03
8
Nepraėjo tiek daug laiko nuo naujųjų metų pradžios ir žmonės vis dar galvoja apie savo pažadus ir tikslus 2022-iesiems.
(1)
2022-01-18
2
Metų pradžia ateina su naujais planais, naujais pažadais ir pan. Dalis žmonių pažadų neabejotinai susiję su pastangomis sveikiau maitintis, sulieknėti.
(0)
2021-11-10
3
Dr. Karl Kruszelnicki – vienas garsiausių mokslo populiarintojų. Šįkart jis atsakė į įvairiausius žiūrovų ir skaitytojų asiųstus klausimus. Keletas iš jų – kiek vandens reikia išgerti per dieną? Ar sveika nevalgyti mėsos? Skaitykite pirmąją „Radikalus smalsumas“ interviu dalį su dr. Karl Kruszelnicki.
(0)
2019-11-06
3
Sveikos mitybos specialistai paneigia klaidingą nuomonę, kad mėsoje esantys baltymai ir vitaminai neturi alternatyvos. Iš tikrųjų augaliniame maiste yra visų organizmui būtinų baltymų ir mikroelementų.
(0)
2019-09-11
7
Postūmis augalinės kilmės ir veganiškos mitybos link siekiant gero planetai yra pagirtinas, tačiau kyla rizika pabloginti ir taip menką smegenų sveikatai būtinų maistingųjų medžiagų vartojimą, internetiniame žurnale „BMJ Nutrition, Prevention & Health“ perspėja mitybos specialistė.
(2)
2019-08-18
6
Neseniai atliktas tyrimas parodė, jog pelių, ėdusių produktus su mažesniu aminorūgšties kiekiu, organizmai efektyviau reagavo į joms paskirtas vėžio gydymo procedūras. Nors eksperimento išvados išties intriguojančios, autoriai skatina būti atsargiais.
(0)
2019-07-23
2
Net neabejokite, kad tai, ką valgote, daro poveikį tuštinimosi dažniui, žarnyno peristaltikai ir jo turinio konsistencijai. Vartojant daug ląstelienos turinčių produktų, pvz., daržovių ir vaisių, noras tuštintis kils reguliariai, o jei tokio tipo maisto bus mažoka ir raciono pagrindą sudarys mėsa bei pieno produktai, žarnynas gali sustreikuoti.
(1)
2019-07-01
13
Krono liga – tai lėtinė virškinimo trakto liga, pasižyminti uždegimais ir galinti paveikti bet kurią trakto dalį nuo burnos iki išangės. Šiuo metu nėra jokio efektyvaus gydymo, tačiau mokslininkai mano, kad milijonai sergančiųjų simptomus galėtų palengvinti kardinaliai pakeitę dietą. Pasirodo, gali pakakti perėjimo prie augaliniais produktais paremtos dietos.
(13)
2018-12-28
-9
Pasaulyje atsisakančių mėsos gretos auga milžinišku tempu. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje per pastaruosius trejetą metų, pasak portalo „Food Revolution Network“, veganų ir vegetarų skaičius išaugo 350, o JAV – net 600 procentų. Ar nutiks taip, kad žmonės pamirš mėsą ir pradės maitintis vien augalinės kilmės maistu? Kas laimės amžiną mėsavalgių ir žaliavalgių kovą? Kodėl pasaulyje populiarėja paukštiena ir kaip mokslininkai griauna mitus apie šios produkcijos gamybą?
(1)
2018-09-27
3
„Pilnas dujų“ tipas nustatomas tada, kai valgoma per daug gyvulinių baltymų. Jie nėra visiškai suvirškinami, prasideda puvimas, išsiskiria daug metano dujų. Pastarosios ardo B grupės vitaminus. Padidėjus blogųjų bakterijų kiekiui, dujų kvapas prastėja. Gydytojo patarimas: Pakeiskite gyvulinius baltymus į augalinius. Tokiu būdu gausite baltymus kartu su skaidulomis. Nepamirškite, kad paros baltymų kiekis turi būti ribotas. Geriausi produktai – lęšiai, baltosios pupelės, ispaninių šalavijų sėklos.
(14)
2018-05-15
12
Žmonių kultūra yra keista tuo, kad mes nusprendžiame, ką valgyti, o ko - ne. Maisto prieinamumas tėra vienas iš veiksnių, nusprendžiančių, ką valgysime pietums. Štai arkliena Lietuvoje nėra populiarus maistas, nors visai netoli ji laikoma delikatesu. Veganai apskritai yra linkę save riboti dėl įvairių priežasčių, tačiau jiems surasti tinkamo maisto nėra lengva. Ir ne todėl, kad jo nėra - tiesiog norint būti veganu reikalingos specialios žinios.
(74)
2018-02-01
4
<em>Veganizmas populiarėja, tačiau ar tai tiesiog naujausia maisto mada, ar teiginiai, kad tai geriau sveikatai ir planetai pasiekė adresatą? Panagrinėkime įrodymus</em>