Alkoholiniai kokteiliai (Žmogus ir medicina | Mokslas)
.


Jau ne kartą esu girdėjęs apie tai, kai žmonės praranda atmintį po siautulingų vakarėlių, ypač naktiniuose klubuose. Dažniausias pasakojimas pasižymi vienu bendru elementu – gėriau kokteilį, o kas toliau – niekaip negaliu prisiminti, nors tu ką. Ko gero, kokteiliai iš nepažįstamų rankų kartais gali būti ne tiek vaišingumo išraiška, kiek spąstai.


Į šampano taurę įpylus skysto azoto, nuo -196ºC temperatūros skysčio pakilęs garų debesis nuvilnija baro stalviršiu. Tačiau vizualinis efektas kokteilių bare „Booker & Dax“ Niujorke nėra svarbiausias dalykas. Svarbiausia – kokteilio skonis. Ne mažiau svarbu – aptarnavimo ir kūrybos efektyvumas (ne efektingumas). Kad visa tai išgautų, Deividas Čanas (David Chang) naudoja ir superšaltą azotą, ir laboratorinę centrifugą, ir aibę kitų prašmatnių technologinių s...
|
||