Grūdai, sėklos (Žmogus ir medicina | Mokslas)
.
(0)
2024-08-30
9
Šios kruopos gali sumažinti bendrąjį cholesterolio kiekį vidutiniškai 8 %, o MTL („blogojo“) cholesterolio kiekį – 10 %.
(0)
2024-06-10
16
Šis populiarus produktas pasižymi ne tik rafinuotu skoniu, bet ir unikaliomis maistinėmis savybėmis.
(0)
2024-06-08
16
Dažnai sakoma, kad norint numesti svorio, iš savo mitybos raciono reikėtų pašalinti angliavandenius. Tačiau ne visi angliavandeniai prisideda prie svorio augimo.
(0)
2024-01-02
2
Pastarosiomis savaitėmis Tailando šiaurės ryžių laukuose atsirado miegančių kačių, kurios išsibarstė po kiek mažesnį nei hektaro plotą.
(0)
2023-09-24
6
Ryžiai milijardams žmonių Azijoje ir Afrikoje yra pagrindinis maistas. Jie taip pat yra daugelio populiarių pasaulio patiekalų ingredientas, įskaitant graikiškas dolmas, itališkus rizotus, ispanišką paelją ir ryžių pudingus Jungtinėje Karalystėje.
(0)
2023-08-19
-2
Kviečių glitimas (gliutenas) gali sukelti uždegimą smegenyse, skelbia tyrėjai iš Naujosios Zelandijos. Mokslininkai mano, kad bandymų su pelėmis metu gautos išvados, tikėtina, galioja ir žmonėms. Tačiau, pasak tyrėjų, tai nereiškia, jog visi turėtų atsisakyti glitimo.
(0)
2020-12-16
18
Kasa organizme atlieka dvi svarbias funkcijas: virškinimo ir hormonų gamybos. Šis organas sintetina fermentus, kurie dalyvauja virškinimo procese, ir išskiria hormonus, reguliuojančius medžiagų apykaitą. Jos gaminamas insulinas yra būtinas angliavandenių virškinimui ir metabolizmui. Taip pat ji išskiria medžiagas, reikalingas baltymų ir riebalų virškinimui. Kai kasa nusilpsta, kyla grėsmė susirgti cukriniu diabetu.
(0)
2020-10-05
35
Skaniausia vaikystėje būdavo močiutės virta manų kruopų košė su uogiene, o perlinę su spirgučiais valgydavo tėtis. Grikių ar bulvių košę dažniausiai pasirenkame kaip garnyrą prie karbonado, o štai bolivinę balandą – kai norime šiek tiek pritapti prie sveikuoliškų naujovių. Tačiau retai susimąstome, kurios košės mūsų kūnui itin naudingos, o kurios skirtos tik nekasdieniniam paskanavimui. Tai, ką turime žinoti apie košes, papasakojo Dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.
(0)
2020-05-07
50
„Patarimas valgyti riebiai – ypač maistą, kuriame gausu sočiųjų riebalų, – skamba beprotiškai, vos prieš dešimtmetį būčiau aiškinęs, kad taip pakenksite savo sveikatai. Tačiau mano paties organizmas, kraujo tyrimai, tūkstančiai pacientų ir dešimtys tūkstančių žmonių, kurie paklausė šio patarimo, sako ką kita“, – prisipažįsta „Riebalų dietos“ (išleido BALTO leidybos namai) autorius, amerikietis gydytojas Markas Hymanas. Knygoje jis dalijasi novatoriška mitybos teorija ir praktiniais patarimais – pateikia dvidešimt vienos dienos dietos planą.
(0)
2020-02-19
15
Glitimas tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalis ir kartais atrodo, kad tiesiog neįmanoma pagaminti patiekalo be jo. Tačiau žmonėms, kuriems yra diagnozuota celiakija, glitimo vartoti negalima. Ir labai dažnai tokiems žmonėms nurodoma nevartoti grūdų. Tik mityba be glitimo nereiškia, kad visai negalima vartoti grūdų. Štai devyni puikūs grūdai, kuriuose nėra glitimo.
(0)
2019-12-11
4
Ko gero visi yra girdėję, kad ispaninių šalavijų sėklos yra supermaistas, ir netgi yra gardinę jomis tirštąjį kokteilį. Dabar šios sėklos taip išpopuliarėjo, kad žmonės ėmė gerti šių sėklų vandenį, netgi parduotuvėse galima įsigyti komercinių gėrimų iš šių sėklų. Išsiaiškinkime, ar ispaninių šalavijų sėklos išties tokios naudingos, kaip reklamuojama? Goodhousekeeping.com kreipėsi į mitybos ekspertę ir paprašė plačiau papasakoti apie šias stebuklingas sėklas.
(0)
2019-11-06
3
Sveikos mitybos specialistai paneigia klaidingą nuomonę, kad mėsoje esantys baltymai ir vitaminai neturi alternatyvos. Iš tikrųjų augaliniame maiste yra visų organizmui būtinų baltymų ir mikroelementų.