Padažai (Žmogus ir medicina | Mokslas)
.


Kečupas ir garstyčios yra du populiariausi pagardai visame pasaulyje ir gali būti dedami į įvairius patiekalus. Tačiau jų maistinės savybės gerokai skiriasi, o mitybos specialistai teigia, kad vienas iš šių padažų yra daug sveikesnis, rašo „Fox News“.


Tradiciškai sportininkai pasikliauja specializuotais energiniais geliais, kurie yra greitas ir lengvai virškinamas angliavandenių šaltinis ilgų treniruočių metu. Tačiau dabar atsirado netikėtas varžovas: naujoje reklamoje, kurioje bėgikai juos vartoja kaip maisto papildą, pasirodė alternatyva – „Heinz“ kečupo pakeliai, rašo „Science Alert“.


„Architektas savo klaidas slepia gražindamas pastato fasadą, o virėjas – tobulindamas padažą“, – sako prancūzų patarlė. Dauguma šiandien mūsų vartojamų padažų išrasta Rytuose.


Vieni be majonezo neįsivaizduoja nei kasdienio, nei šventinio stalo, kitiems tai – tiksinti kaloririjų bomba. Bet baltosios mišrainės be jo nebūtų.


<i>Kai kas sako, kad dabar auginamas ir apdirbamas maistas ne toks maistingas, kaip senelių laikais. Bet ar tikrai tai tiesa?


Linkolnšyre (Jungtinė Karalystė) veikiančio restorano "Bindi" šefas sukūrė aitriausią planetoje padažą, kuriuo pagardinamos vištų šlaunelės. Apie šį kulinarinį užtaisą daug pasako jo pavadinimas – "Atomic Kick Ass" (pažodžiui - "Atominis spyris į minkštąją"). Tačiau ne mažiau iškalbinga ir kita detalė: šefas šį padažą gamina tik su dujokauke. Ragavusieji pamena: krimstelėjus tokios kulšelės susidaro įspūdis, kad burnoje detonavo atominis užtaisas.


Henry Heinzas gimė 1844 metais, dviejų imigrantų šeimoje. Šis žmogus sukūrė vieną didžiausių pasaulyje maisto bendrovių, kurios metinė apyvarta pernai siekė 11 mlrd. JAV dolerių, rašo „Business Insider“.
|
||