Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
 
 

Skonio fiziologija (Žmogus ir medicina | Mokslas)

Dukterinės žymės
.
(0) 2024-04-08 2
Kartais aplanko jausmas lyg burnoje užsilikusi sena moneta? Gali būti, kad turite sveikatos problemų.
(0) 2023-11-02 2
Mokslininkų nuomonė apie tai, ar aštrus maistas gali turėti teigiamą ar neigiamą poveikį jūsų sveikatai, yra gana nevienareikšmė, rašo „Science Alert“.
(0) 2023-10-26 -4
„Geras vaistas yra kartaus skonio“, – kartą pasakė Konfucijus, nors tikriausiai nekalbėjo apie aspiriną.
(0) 2023-10-14 2
Mokslininkai atskleidė mechanizmą, kuriuo mūsų skonio receptoriai gali atpažinti ne tik rūgštumą, saldumą ar kartumą, bet ir amonio chloridą (jis randamaas Skandinavijoje ir Nyderlanduose populiariame saldumyne lakrica). Jie teigia, kad šis atradimas įrodo, jog egzistuoja šeštasis pagrindinis skonis.
(0) 2023-07-14 10
Česnakas gali būti didelis ir aštrus arba švelnus ir minkštas. Suprasdami jos skonio chemines savybes, galime sustiprinti arba sutramdyti jos skonį.
(0) 2022-04-20 0
Japonijos mokslininkai sukūrė kompiuterizuotas valgymo lazdeles, kurios sustiprina sūrų skonį ir gali padėti tiems, kuriems reikia sumažinti natrio kiekį savo mityboje.
(0) 2022-01-11 6
Jau dvejus metus trunkanti koronaviruso pandemija vis dar nepaleidžia iš savo gniaužtų – COVID-19 susirgę žmonės patiria įvairiausius nemalonius ligos simtompus. Vienas iš dažnesnių COVID-19 simptomų – dingusi uoslė ir kvapas. Laidoje „Radikalus smalsumas. Smalsios“ neuromokslininkė dr. Urtė Neniškytė papasakojo, ką daryti praradus uoslę dėl koronaviruso ir kas tuo metu nutinka mūsų pojūčiams ir smegenims.
(1) 2021-01-18 -3
Komentarai Dalintis(3) Situacija paprasta: šiek tiek jaučiate liūdesį, tuomet pažiūrite jautrų filmą – ir suvalgote dubenį ledų. Ar bent suprantate, koks riebus yra komfortabilumo jausmą suteikiantis maistas? Tikriausiai ne – ypač tuo metu, kai jį valgote.
(0) 2020-08-11 2
Kodėl mums patinka kartus kavos skonis? Kartus skonis išsivystė kaip natūrali apsauga nuo kenksmingų medžiagų. Vadovaujantis evoliucine logika, mes turėtume norėti jį išspjauti.
(0) 2020-07-27 1
Galbūt esate matę „liežuvio žemėlapį“ – liežuvio diagramą su keliomis atskirtomis dalimis, žyminčiomis skirtingų skonio receptorių grupes. Priekyje vaizduojami saldaus skonio receptoriai, rūgštaus ir sūraus – šonuose, o kartaus – gale.
(0) 2020-05-13 16
Visų žmonių skonio receptoriai mėgsta brangius dalykus. Kai vyno butelis kainuoja daugiau, mūsų smegenis mus apgauna, kad toks vynas yra skanesnis. Būtent tai paaiškėjo Bonos universiteto mokslininkams atlikus tyrimą.
(0) 2020-04-17 1
„Prabudau ir nebegalėjau nieko užuosti ir nebejutau jokio skonio. Tai buvo pats keisčiausiais dalykas, ką teko patirti“, – CNN pasakojo londonietė Holly Bourne. Moteris nejuto jokių koronavirusinei infekcijai būdingų simptomų – karščiavimo ar kosulio, todėl į tiriamų dėl COVID-19 sąrašus Didžiojoje Britanijoje nepateko. Visgi prarasta uoslė, skonio jausmas, keisti galvos skausmai ir silpnumas leido jos gydytojui nustatyti, kad moteris užsikrėtė koronavirusu.
(0) 2020-01-24 13
Taip, šioje antraštėje klaidos nėra. Vyrai tikrai merkia sėklides į sūrų padažą ir bando savo kūnu įsitikinti, ar jų tarpkojis sugeba reaguoti į skonį. Maža to, jie šį procesą filmuoja ir platina socialiniuose tinkluose – ypač kiniškame „TikTok“, rašo „Science Alert“.
(0) 2020-01-05 5
Ar vaikystėje kavos skonis atrodė pasibjaurėtinas, o tada vieną paauglystės dieną atėjo suvokimas, kokia visgi skani kava su pienu? O galbūt negalėjome pakęsti žemėmis atsiduodančio grybų skonio, o dabar ant sviesto kepti baravykai ar trinta pievagrybių sriuba jūsų mėgstamiausi valgiai?
Metai: visi
[1-15] 16-30 >>