Maisto produktų istorija
.
(0)
2024-07-08
1
Kai pagalvoji, kartais darosi nuostabu, kaip žmonės kadaise sugalvojo, kaip valgyti kai kuriuos šiandien mėgstamus maisto produktus. Manijokos augalas yra toksiškas, jei nėra kruopščiai apdorojamas keliais etapais. Jogurtas iš esmės yra pasenęs pienas, kuris jau kurį laiką yra užterštas bakterijomis. O kas atrado, kad kukurūzų spragėsiai gali būti tikras skanėstas?
(0)
2023-02-20
15
Pora archeologų iš Švedijos Lundo universiteto atrado ypatingą lobyną XV a. nuskendusiame danų laive. Mikaelis Larssonas ir Brendanas Foley įspūdingą radinį aprašė žurnale „PLOS One“.
(0)
2022-02-01
7
Nors ananasai (mokslinis pavadinimas Ananas comosus) kilę iš Pietų Amerikos, jie sugebėjo patekti į Gvadalupės salą – ir būtent čia 1493 metais juos pirmą kartą pamatė Christopheris Columbusas.
(0)
2021-12-04
3
Prieskoniais nuo senų laikų garsėja Azija, o Indija yra laikoma didžiausia prieskonių eksportuotoja pasaulyje. Tačiau vienas žymiausių prieskonių – čili pipiras – kilo ne iš Indijos, ir net ne iš Azijos.
(0)
2021-11-16
11
Negalime vaikščioti vandeniu ar prikelti mirusiųjų – tačiau galime padaryti tai, ko Jėzus, net jei kada ir iš tiesų egzistavo, niekada nedarė: suvalgyti bananą. Arba pomidorą. Arba bulvę. Užsukite į bet kurį prekybos centrą ir nusipirkite bet kurį iš šių ar kitų kadaise regioninių augalų, kurie šiais laikais tapo maistu, sutinkamu visame pasaulyje.
(10)
2021-10-09
2
Nors bulvių traškučiai laikomi sveikatai kenksmingu maistu, juos vis tiek kasdien valgo daugybė žmonių, suvilioti įvairiausių dabar gaminamų traškučių skonių.
(0)
2021-09-23
2
Šokoladas – aštrus, prieskoniais pagardintas gėrimas iš kakavmedžių vaisių – Centrinėje Amerikoje buvo žinomas jau prieš keletą tūkstantmečių. Tuomet jis aukotas majų ir actekų dievams.
(2)
2021-09-17
35
Šiuolaikinis gyvenimas yra kupinas patogumų, tačiau nedaug dalykų patogumu lenkia raikytą duoną. Tik pagalvok apie tai. Norėdami susitepti sumuštinį, atidarote maišelį ir išimate iš anksto tvarkingai supjaustytas riekes. Beveik juokinga, kad žmonėms tai suprasti prireikė daugiau nei dviejų tūkstančių metų. Dabar įsivaizduokite, kad kažkas bando atimti šį puikų išradimą.
(0)
2021-09-06
10
Sotus ir gerai aprengtas karys yra viena sėkmės kare sąlygų. Šokolado plytelės buvo ir iki šiol yra dalijamos JAV kareiviams, kad per ilgus žygius suteiktų energijos.
(0)
2021-08-31
5
„Architektas savo klaidas slepia gražindamas pastato fasadą, o virėjas – tobulindamas padažą“, – sako prancūzų patarlė. Dauguma šiandien mūsų vartojamų padažų išrasta Rytuose.
(0)
2021-08-09
3
Vieni be majonezo neįsivaizduoja nei kasdienio, nei šventinio stalo, kitiems tai – tiksinti kaloririjų bomba. Bet baltosios mišrainės be jo nebūtų.
(0)
2021-02-22
8
Beveik kiekvienoje kavinėje, kurioje siūloma rinktis garnyrą, galima pamatyti gruzdintus bulvių šiaudelius, kuriuos mes labiau įpratę vadinti prancūziškomis bulvytėmis (angl. french fries). O greito maisto restorane bulvytės yra tarsi neatskiriamas mėsainio priedas. Jas mes mėgstame rinktis vietoje įprastų bulvių ar netgi ryžių. Tačiau kaip atsirado toks paprastos bulvės paruošimas? Ir kodėl jos vadinamos „prancūziškomis“?
(0)
2020-12-04
9
Viena ranka laikotės įsikibęs į mamą, kitoje laikote didelį cukraus vatos debesį. Aplink matote dar kelis tuo pačiu gardumynu besimėgaujančius vaikus. Ir ne tik vaikus – šis saldumynas vilioja ir suaugusius mugės lankytojus. Bet ar žinojote, kas išrado cukraus vatą?
(0)
2020-11-09
12
Terminą „prancūziškos bulvytės“ turbūt yra girdėję visi. 1748-1772 m. Prancūzijoje auginti bulves maistui buvo draudžiama įstatymu. Kodėl buvo priimtas toks keistas, žiūrint iš šių dienų perspektyvos, sprendimas?
(0)
2020-05-23
10
Šiandien retai sutiksime žmogų, kuris savo gyvenime nebūtų ragavęs ananaso ar matęs jo parduotuvės lentynose.Pirmasis į Europą ananasus atgabeno Kristupas Kolumbas iš Karibų salų – taip sukeldamas visą aukštuomenę ant kojų. Egzotiško vaisiaus panoro visi kilmingieji, o pats ananasas tapo turto ir įtakos simboliu.